Podagrycznik pospolity – roślina niedoceniona

Podagrycznik pospolity – roślina niedoceniona

Nazwa tej dość powszechnie występującej w naszym klimacie rośliny, nawiązuje do faktu, że dawniej leczono nim podagrę, czyli dnę moczanową. Już ten fakt daje pewne pojęcie o tym, że obecnie roślina ta, uważana za pospolity chwast, jest zdecydowanie nie doceniana.

Podagrycznik – występowanie

Podagrycznik, znany również jako barszlica, sznitka, czy krzemionka, jest gatunkiem rodzimym w europie i Azji. Występuje również w Ameryce Północnej, Japonii a nawet Australii i Nowej Zelandii, gdzie należy do gatunków zawleczonych.

W Polsce występuje bardzo powszechnie na terenie całego kraju i jest traktowany jak trudny do wyplenienia, pospolity chwast. Rozrasta się przez kłącza i dzieje się to naprawdę szybko. Na ugorach często widujemy całe dywany podagrycznika. Dlatego właśnie jest darzony nieskrywaną niechęcią przez ogrodników.

Tymczasem ta niedoceniona roślina posiada naprawdę pożyteczne właściwości.

Podagrycznik – właściwości lecznicze

Zioło podagrycznik znane było już ludziom pierwotnym. Przede wszystkim zapewne z uwagi na właściwości łagodzenia bólu w artretyzmie i zdeformowanych stawach. W średniowieczy spotkać go można było w ogrodach przyklasztornych, gdzie był hodowany zarówno ze względu na właściwości lecznicze, jak i walory odżywcze. Liście podagrycznika pospolitego zawierają bowiem cenne witaminy i składniki mineralne, lecz nadaje się on do spożycia jedynie w ostateczności. Nietrudno sobie wyobrazić, że mnisi zapewne spożywali go w ramach ślubów skromności i ubóstwa.

Tak naprawdę lecznicze właściwości podagrycznika zaczęły być cenione dopiero na przełomie XIX i XX wieku.

Co właściwie zawiera ta zwykła – niezwykła roślina?

  • eteryczne olejki bakteriobójcze oraz grzybobójcze (limonen i felandren)
  • witaminę C w ilości około 200 mg w 100g świeżych liści i pędów podagrycznika
  • prowitaminę A, czyli karoten (12mg/100g)
  • żelazo
  • miedź
  • wapń
  • potas
  • mangan
  • magnez
  • przeciwutleniacze (flawonoidy)
  • saponiny o działaniu moczopędny

Udowodniono, że alkoholowy wyciąg z podagrycznika, ma właściwości hamowania rozwoju gronkowca – bardzo niebezpiecznej dla organizmu bakterii. Świeże liście podagrycznika mają również właściwości odkażające, spokojnie i skutecznie możemy je przykładać na rany, gdy akurat nie mamy możliwości zastosowania innych środków.

Mimo takiego bogactwa składu, podagrycznik jest wykorzystywany raczej w kuchni, niż w aptece.   Świeże pędy i młode liście tej rośliny z dodatkiem rzeżuchy, doskonale nadają się na sałatkę.

Dlaczego warto stosować podagrycznik?

Przede wszystkim podagrycznik pospolity jest środkiem naturalnym w czystej postaci. Skutecznie pomagał w leczeniu artretyzmu naszym przodkom, pomoże i nam.

  • Jest rośliną powszechnie dostępną w naturze, więc nawet nie musimy go siać, czy sadzić. Wystarczy rozejrzeć się po łąkach, albo po prostu poczekać, aż pojawi się w naszym ogrodzie.
  • Doskonale sprawdza się nawet przy urazach sportowych, zamiast popularnych, reklamowanych maści – może nie zadziała błyskawicznie, ale za to skutecznie.
  • Pomaga usuwać kwas moczanowy z organizmu, skutecznie leczy podagrę i reumatyzm.
  • Pomaga przy niezwykle bolesnej rwie kulszowej.
  • Leczy zaburzenia funkcjonowania jelit i przyspiesza trawienie.
  • Pomaga w leczeniu kamicy nerkowej i chorób pęcherza moczowego.
  • Ma właściwości wybitnie oczyszczające organizm z wszelkiego rodzaju toksym.
  • Wspomaga działanie wątroby.
  • Działa antyoksydacyjnie, więc ma pozytywny wpływ na spowolnienie procesu starzenia się organizmu.
  • Zwalcza szkodliwe drobnoustroje.
  • Napar z podagrycznika pospolitego do przemywania pomaga zwalczać trądzik.
  • Przemywanie ran naparem przyspiesza gojenie.

Podagrycznik – stosowanie

Podagrycznik wzorem średniowiecznych mnichów można spożywać bezpośrednio dodając liście do sałatek. Można również stosować susz, lub susz sproszkowany – jeśli nie uda nam się zebrać rośliny i wysuszyć osobiście, dostaniemy podagrycznik w sklepie zielarskim właśnie w takiej postaci.

Świeże, zmielone lub zmiażdżone liście (powinien puścić soki), mogą być stosowane w charakterze okładu przyspieszającego gojenie. Podobnie zadziała zaparzony susz, z którego możemy również sporządzać pożyteczne napary.

Nalewki alkoholowe z podagrycznika pomagają pozbyć się z organizmu gronkowca. Działają również przeciwgrzybiczo, a jak wiadomo zagrzybienie organizmu jest w dzisiejszych czasach problemem dość powszechnie występującym.

Może być stosowany jako skuteczna pierwsza pomoc w łagodzeniu ukąszeń owadów – również uciążliwych komarów, które często atakują nas w m,miejscach, gdzie właśnie podagrycznik mamy pod ręką.

Może być stosowany jako pasza. Bydło nie bardzo go lubi, ale chętnie jedzą go świnie.

Jeśli mamy w domu królika, warto poczęstować go od czasu do czasu podagrycznikiem. Pozytywnie wpłynie na jego zdrowie i kondycję. Ponadto króliki po prostu uwielbiają liście podagrycznika.

Jak widzimy podagrycznik można stosować na mnóstwo sposobów, ważne, żeby po prostu zacząć to robić, by wreszcie ta pożyteczna roślina trafiła na właściwe jej miejsce w naszym zielniku i jadłospisie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *