Jakie właściwości zdrowotne mają nasiona konopii?

Jakie właściwości zdrowotne mają nasiona konopii?


Nasiona konopii to dzisiaj, obok nasion chia, superfood. Zawierają dużo witamin i świetnie wpływają na zdrowie. W tym artykule przyjrzymy się właściwościom leczniczym konopii.

Czym są konopie siewne?

Konopie siewne były kiedyś bardzo popularną rośliną, którą uprawiano także w Polsce jeszcze w latach 60 XX wieku. Obecnie konopie siewne znowu wracają do łask. Wiele osób konopie siewne (Cannabis sativa L) myli z konopiami indyjskimi. W tych ostatnich obecne są substancje psychotropowe, które mają właściwości takie jak narkotyk. W konopiach siewnych zawartość tych substancji prawie w ogóle nie występuje. Chodzi tu o substancję psychotropową THC. Konopie siewne są dzisiaj wykorzystywane w przemyśle, włókiennictwie, budownictwie. Ale przede wszystkim mają one wiele właściwości prozdrowotnych.

Energia i zdrowie zamknięte w nasionach konopii

Nasiona konopii to małe ziarenka otoczone twardą łuską. Są istną bomba energetyczno-zdrowotną. Mogą one pomóc osobom w każdym wieku. Co zawierają nasiona konopii? Cenne tłuszcze, pełnowartościowe białko, błonnik, mnóstwo witamin i minerałów. Nasiona konopii mają słonecznikowo-orzechowy smak, który wielu osobom przypadnie do gustu.

Nasiona konopii są źródłem omega-3 i omega-6 zaliczającym się do nienasyconych kwasów tłuszczowych. W jednym ziarenku znajduje się aż 30 % tłuszczu, dlatego tak często konopie siewne wykorzystuje się do produkcji oleju konopnego. Co można zyskać dzięki jego spożywaniu? Przede wszystkim pozwala on dostarczyć w diecie tłuszczy omega-3, które są bardzo deficytowe w organizmie człowieka. Ponadto nasiona konopii wzmacniają układ odpornościowy, dostarczają substancji odżywczych do komórek, usuwają toksyny i wzmacniają błony komórkowe. Olej konopny ma także zastosowanie w dermatologii – łagodzi stany zapalne, zapobiega zakażeniom skóry, łagodzi bóle oraz obrzęki mięśni i stawów.

Nasiona konopii w diecie

Połowa składu konopii siewnych to bardzo dobrze przyswajalne białko o pełnym składzie aminokwasowym. To właśnie wyróżnia tę roślinę na tle innych. Lekkostrawne proteiny konopne mogą zastąpić białko zwierzęce. Mogą one także zastąpić pełnowartościowy posiłek, na przykład wegetarianom, weganom, sportowcom oraz wszystkim osobom, które dbają o linię. Można zjadać całe nasiona konopii lub jeść odtłuszczony proszek.

Mikroelementy i błonnik w nasionach konopii

Nasiona konopii są bogate w witaminy A, B1, B2, B3, B6, C i E oraz w minerały takie jak: fosfor, wapń, magnez, mangan, żelazo, sód, miedź i cynk. Nasiona konopii obudowane są dość twardą łuską, która zawiera w sobie błonnik. Dzięki ich regularnemu spożywaniu można unormować pracę jelit i układu pokarmowego. Korzyści jakie można odnieść ze spożywania konopii to:

  • więcej energii
  • poprawa wyglądu skóry i włosów
  • lepsze samopoczucie i trawienie
  • zmniejszenie zachorowania na choroby nowotworowe

Nasiona konopii  – jak je jeść?

Nasiona konopii można potraktować tak jak ziarna słonecznika. Mają one wyborny smak, dlatego z powodzeniem można je dodawać do musli, sałatek, jogurtów, twarożków, surówek, makaronu. Nasionami konopii można też posypywać lody, ciastka i kanapki. Na podstawie nasion konopii można zrobić pastę do smarowania chleba lub przepyszny hummus. Co ciekawe, z nasion konopii można także ugotować zupę. Nazywa sie ona siemieniotką, a tradycja jej gotowania pochodzi ze Śląska. Trzeba przyznać, że w dawnych czasach przygotowanie zupy z nasion konopii zajmowało cały dzień, głównie przez  miażdżenie nasion w moździerzu. Obecnie można kupić łuskane nasiona i przygotować pyszną potrawę pełną wartości odżywczych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *