Jeżyny nie zdobyły tylu fanów co ich bardziej popularna kuzynka – malina. A szkoda, bo są one łatwe w uprawie, nie mają dużych wymagań, a ich smak nieodłącznie kojarzy się z wyprawami do lasu w dzieciństwie. Są również bardzo zdrowe, mają w sobie bardzo dużo witaminy C i innych przydatnych dla organizmu składników (wapń, magnez, antyoksydanty). Jak uprawiać jeżyny i jakie odmiany wybrać – czytaj dalej.
Jak sadzić jeżyny?
Przy sadzeniu jeżyn należy pamiętać, że jest to roślina, która bardzo intensywnie się rozrasta. Zależnie od odmiany, którą wybierzemy, może być konieczne sadzenie jej nawet w 3. metrowych odstępach. W przypadku odmian o nieco mniejszym rozroście może wystarczyć 1,5-2 metry. Podobne odległości powinny być pomiędzy rzędami posadzonych krzaków.
Miejsce wybrane pod uprawę jeżyn musi być ciepłe i nasłonecznione, tylko w tym przypadku można liczyć na obfite plony smacznych owoców. Musi też być osłonięte od wiatru, nie służy on zbyt dobrze w ich rozwoju.
W jakiej ziemi sadzić jeżyny?
Przede wszystkim żyznej, jeśli w Twoim ogrodzie podłoże nie jest bardzo bogate w składniki odżywcze, musisz zadbać o dostarczenie ich przed sadzeniem jeżyn. Zresztą zawsze dobrym pomysłem będzie wzbogacenie ilości składników odżywczych np. przy pomocy kompostu. Ziemia powinna też być dość przepuszczalna, żeby uniknąć gromadzenia się wody, które może zagrażać krzewom. Odczyn pH powinien być kwaśny lub lekko kwaśny, większość krzewów owocowych czuje się dobrze w takiej właśnie glebie. Przed posadzeniem dobrze przekop podłoże i wymieszaj z nawozem naturalnym. Upewnij się też, że nie ma w nim żadnych chwastów, gdyż ich obecność może znacznie utrudnić, a nawet uniemożliwić udaną hodowlę jeżyn.
Kiedy sadzić jeżyny?
Najlepiej jest przeprowadzić je wiosną lub jesienią. Różnica polega na stopniu rozwinięcia sadzonek. Wiosną będą one miały więcej czasu na rozwinięcie się, więc mogą być mniejsze. Jednak te sadzone jesienią, muszą być już dobrze ukorzenione, żeby miały szansę przetrwać nadejście zimy. Nie można też sadzić ich zbyt późno, najlepiej robić to najpóźniej do końca września. Rośliny muszą “zadomowić” się w glebie, zanim nadejdą pierwsze przymrozki.
Jaką odmianę jeżyn wybrać?
Chyba każdy, kto w dzieciństwie miał okazję bywać w lesie, pamięta jaką radość sprawiało znalezienie krzewu z ostrężynami, jak również nazywa się ten owoc. Jedynym problemem były zawsze kolce, które za wszelką cenę próbowały bronić dostępu do pyszności. Dobra wiadomość jest taka, że sporo odmian jeżyn ogrodowych nie posiada kolców.
- Brzezina – polska, wcześnie kwitnąca odmiana. Jest odporna na niskie temperatury. Owoce zaczynają dojrzewać na przełomie czerwca i lipca. Są duże i bardzo smaczne.
- Karaka Black – nie jest tak wytrzymała na niskie temperatury, jak Brzezina, więc w zimie będzie wymagać okrycia. Rodzi bardzo duże, wydłużone owoce o intensywnym smaku. Jej pędy są pokryte niedużymi kolcami, mniej groźnymi niż typowe leśne jeżyny.
- Jeżyna fałdowana – nieduży krzew, dorastający do ok.1,5 metra. Rodzi bardzo smaczne owoce. Owoce dojrzewają od czerwca do lipca.
- Chester – odmiana pochodząca z USA. Również niewysoka, całkiem nieźle znosi niskie temperatury. Owocuje obficie, słodkimi sporymi owocami. Odmiana bezkolcowa.
Więcej o jeżynach bezkolcowych, najpopularniejszych aktualnie w uprawie ogrodowej, przeczytasz na stronie https://centra-ogrodnicze.pl/jezyna-bezkolcowa-sadzenie-uprawa-i-pielegnacja/. Znajdziesz tam opis wielu odmian oraz porady jak je uprawiać i pielęgnować, aby cieszyć się obfitymi plonami.
Jak przycinać jeżyny
Przycinanie jeżyn najlepiej przeprowadzać dwa razy w roku. Po zakończeniu dojrzewania owoców dobrze jest wykonać pierwsze cięcie. Usuń pędy, z których zebrałeś owoce, a tegoroczne pędy skróć do mniej więcej 5. liścia. Drugie cięcie przeprowadź zaraz po końcu zimy. Pomoże to napowietrzyć pędy i wspomoże rozrost w tym sezonie.
Podsumowanie
Uprawa jeżyn w ogrodzie nie jest skomplikowana ani wymagająca. Są one bardzo wytrzymałe i mają niewielkie wymagania. Posiadanie krzewów jeżyn to doskonały sposób na dostęp do bardzo smacznych i zdrowych owoców.